14 Διαφορές ανάμεσα στους Αθηναίους και στους Θεσσαλονικείς

thessalonikeis

Τις μαζέψαμε όλες εδώ:

1. Οι Αθηναίοι όταν πηγαίνουν σε σουβλατζίδικα και θέλουν να πάρουν ένα σουβλάκι χωρίς πίτα, το αναφέρουν ως “καλαμάκι” ενώ οι Θεσσαλονικείς το αποκαλούν “σουβλάκι” – κάτι λογικό γιατί καλαμάκι είναι αυτό με το οποίο ρουφάμε την φραπεδούμπα.

2. Οι Θεσσαλονικείς αποκαλούν όλα τα τυριά ως κασέρια με μοναδική εξαίρεση την φέτα που την αποκαλούν τυρί. Οι Αθηναίοι αντιθέτως αποκαλούν κάθε τυρί με το όνομά του, π.χ. Gouda, γραβιέρα, φέτα, κ.ά.

3. Στην προφορά των Θεσσαλονικιών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο λάμδα, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τις λέξεις “μου” και “σου” με “με” και “σε” αντίστοιχα. Οι Αθηναίοι μιλάνε όπως όλος ο υπόλοιπος φυσιολογικός κόσμος.

4. Οι Αθηναίοι όταν χρησιμοποιούν την λέξη “τοστ” εννοούν αυτό το τετράγωνο ψωμάκι, ψημένο ή άψητο, ενώ οι Θεσσαλονικείς όταν αναφέρουν την λέξη “τοστ” εννοούν ο,τιδήποτε ψημένο, τετράγωνο, ορθογώνιο, μακρόστενο, κυλινδρικό, σφαιρικό και πάει λέγοντας. Πάντως εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν ένα σοβαρό δίκιο, μιας και η λέξη “τοστ” προέρχεται από την αγγλική λέξη “toasted” που σημαίνει ψημένο.

5. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν τη ζωή τους πιο χαλλλλλλαρά σε σχέση με τους Αθηναίους που είναι μονίμως στην πρίζα…

5 Σχολια

 1. and

  September 18, 2015 at 6:33 am

  τα σχεδον τα μισα που λες ειναι μπουρδες στην αθηνα δεν λενε “εμενανε”και “εσενανε”?

 2. Πιτσιάβας Κώστας

  September 18, 2015 at 7:42 pm

  Εμείς οι βόρειοι λέμε “τρακόσια (300) καί εσείς οι χαμουτζίδες (νότιοι) λέτε τρακόσα (300)

 3. thessaloniki

  October 26, 2015 at 4:00 pm

  1. “Στρόγγυλο” στη Θ., “στρογγυλό” στην Αθ.
  2. (Στο ποδήλατο, ως αντικείμενο του ρήματος “έπαθα”) “Φούιτ” στη Θ., “φόλα” στην Αθ. (ή “λάστιχο”)
  3. (Παρατατικός συνηρημένου ρήματος) Σε “-ούσα” στη Θ., σε “-γα” στην Αθ. (π.χ., περνώ: Περνούσα-πέρναγα) (το γέλιο είναι στα ρήματα αγαπώ και τιμώ–εκεί να δω τους Αθηναίους!)

 4. Tom

  November 24, 2015 at 5:13 pm

  Στη Θεσσαλονίκη λένε Φουξ και στην Αθήνα Φούξια.
  Επίσης,το βερνίκι νυχιών λέγεται “οζα” στη Θεσσαλονίκη ,ενώ στην Αθήνα “μανό”

 5. clmeme

  November 24, 2015 at 7:25 pm

  Toasted, μιας που θες να μαθεις, ειναι το φρυγανισμενο ψωμακι που βαζουν στη φρυγανιερα οι Αγγλοι, απλωνοντας βουτηρο επανω του. Οσο για τον που χρησιμοποιειται παρατατικος ή αοριστος καλο θα ειναι να ανοιξετε τη γραμματικη.-

Αφηστε το σχολιο σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>